24. okt. 2013

Rachel Carson

Rojena 7. maja 1907 v Pensilvaniji v ZDA.
Zgodnje življenje preživljala na podeželski kmetiji in se navdušuje nad pisanjem in naravo.
Po poklicu biologinja, diplomirala 1932 s področja biologije morskih rib.
Prva zaposlitev na predhodnici sedanjega Fish and Wildlife Service (Agencija za ribe in naravo).
Aktivno medijsko delo ob pripravi radijskih oddaj, člankov in treh knjig s področja morske biologije.
1952 se posveti izključno pisanju in delovanju s področja naravoslovja.

V letih 1955/56 dela na projektu Remeberance of the Earth (Spomin na Zemljo), ob katerem se njeno življenje usmeri v naravovarstvo, predvsem opozarjanje na pretirano uporabo pesticidov v kmetijstvu.
1960 napiše knjigo Silent Spring (Nema pomlad tudi Tiha pomlad; v slovenščino jo je prevedel France Avčin leta 1972), ki po nekaj težavah prvič kot celota izide 27.9.1962.

Glavni poudarek knjige Nema pomlad so pesticidi oziroma njihov vpliv na človekovo zdravje in naravo. V ZDA so namreč v tistem času odkrili in začeli intenzivno uporabljati metode poenostavljene pridelave hrane, ki so obetale konec lakoti in pomembne dobičke na področju kmetijstva. S pomočjo kemije, najbolj konkretno pesticida DDT, so uničevali plevele na njivah in tako bistveno povečali pridelek.
Carsonova je na podlagi znanstvenih raziskav in ugotovitev različnih ustanov prišla do zaključkov, ki jih je s svojo pisateljsko spretnostjo uspela posredovati širokim množicam. Na poljuden način je pokazala, da rešitve niso ustrezne, in da so posredice takih rešitev katastrofalne ne le za ptice, ki so onemele, ampak tudi za druge živali in za človeka.
Njena prizadevanja so bila v ZDA spodbuda vladnim ukrepom in nevladnim širokamu razvoju okoljevarstvenih gibanj. Čeprav so nekateri strokovnjaki kritizirali nedoslednosti nekaterih njenih trditev, in so nekateri pisci njen slog razvili v okoljski populizem brez jasnih argumentov, velja njeno delo Tiha pomlad za eno od ključnih stebrov današnje naravovarstvene in okoljske miselnosti v svetu.

Kljub široki družbeni angažiranosti se v zasebnem življenju pogosto počuti osamljeno.
Umre 14. aprila 1964 za posledicami raka na prsih.

Rachel Carson v slovenščini
Morje okoli nas; prevod Drago Rehberger; Primorska založba, 1953.
Tiha pomlad; prevod France Avčin, DZS, 1972.

Predgovor k prevodu dela Nema pomlad (France Avčin).