14. okt. 2013

Holmes Rolston III

Holmes Rolston III (*19.11.1932) je v svetu prepoznan začetnik naravovarstvene in okoljske etike kot moderne akademske discipline. Svojo poklicno pot je posvetil razvoju filozofske razlage narave. Na področju filozofskih, znanstvenih in religioznih konceptualnih vprašanj, povezanih z naravo, velja za enega vodilnih svetovnih strokovnjakov. Njegovo delo in vloga pri ustanavljanju vplivne akademske revije Environmental Ethics sta vplivala na formalno vzpostavitev, oblikovanje in opredelitev naravovarstvene in okoljske filozofije kot akademske discipline.

Rodil se je v Virginiji, v ZDA in odraščal v dolini Shenandoah, kjer je njegov oče služboval kot podeželski duhovnik. Družina je živela tesno povezana za naravo, v skromni hiši brez elektrike in vodne napeljave. Že od mladih let se je navduševal nad naravo. V Davdisonu, v Severni Karolini, je študiral fiziko. Med študijem je spoznal, da mu ta znanost daje odgovore s področja reda in zakonov v vesolju, premalo pa govori o živi naravi. Zato se je preusmeril v biologijo.

Po diplomi leta 1953 se je posvetil teologiji in po doktoratu leta 1958 za deset let prevzel delo podeželskega pastorja. Med službo si je vsak teden vzel dva dni za raziskovanje narave. Pri tem je vse bolj spoznaval, kako človekov razvoj naravo ogroža. V svojih iskanjih odgovorov za tovrstno človekovo početje je vzporejal vprašanja s področja filozofije in biologije. Študijski program filozofije je z magistrskim naslovom dokončal v Pittsburgu 1968 in takoj prevzel delovno mesto na Državni univerzi v Koloradu, kjer je ostal do upokojitve.

Leta 1975, po mnogih zavrnitvah v akademskih filozofskih časopisih, je v reviji Ethics objavil vpliven članek „Ali obstaja naravovarstvena in okoljska etika?” Štiri leta kasneje je ustanovil in pričel urejati revijo Environmental Ethics, 1988 pa izdal knjigo z istim naslovom in podnaslovom Vrednote in dolžnosti do žive narave. Delo še danes velja kot eno od najbolj poglobljenih del na tem področju. Napisal je osem knjig, več kot 50 poglavij v drugih knjigha in več kot 100 znanstvenih člankov. Kot član mnogih svetovalnih teles in mednarodnih organizacij je predaval na vseh sedmih celinah.

Rolston na področju filozofije predstavlja okoljsko etiko, ki v središče postavlja vrednote. Trdi, da v organizmih, vrstah in življenjskih združbah v naravi obstaja objektivno samolastno dobro, ki je vrednota sama na sebi. Spoštovanje in varovanje teh vrednot pa je človekova dolžnost do drugih živih bitij in njihovih življenjskih prostorov. Ta, intrinzična vrednost narave je bistveno drugačna od instrumentalne vrednosti, ki pri človeku večinoma prevladuje kot spodbuda za naravovarstvo oziroma varovanje človekovega okolja. Poudarja, da sta intrinzični in instrumentalni pogled na naravo lahko vzporedna, vendar v praksi večkrat tudi v nasprotju.

Zasebno zagovarja tesen vsakodnevni stik z naravo in terensko delo. Znan je tudi kot odličen poznavalec mahov.

Njegova zadnja obsešna knjiga z naslovom A New Environmental Ethics: The Next Millennium for Life on Earth je izšla leta 2012. Predstavlja nekakšen povzetek Rolstonovih misli, ki jih je razvijal v svojem bogatem življenju. Slovenski prevod bo predvidoma izšel sredi leta 2014.