24. jun. 2014

Tolstoj in politika globalnih sprememb


Gospodar in hlapec je kratka Tolstojeva zgodba o gospodarju Vasiliju in njegovem hlapcu Nikiti, ki se v praznični noči odpravita v snežni vihar z namenom, da Vasilij naslednji dan sklene kupčijo za zemljo. "Za posel gre, ni druge izbire," Vasilij prepričuje samega sebe in utemeljuje tveganje (izpústi toplogrednih plinov?), v katerega sta se zaradi pomembnega cilja (dobička? razvoja?) podala on in njegov podložnik. Gospodar je na potovanje šel z denarjem (znak potrošništva?), dvema plaščema (preobilje?) in prostovoljno. Nikita je vzel raztrgan plašč in ni imel možnosti soodločanja (globalne medčloveške razmere?). Popotnika sta namerno spregledala grozeče nevarnosti, tudi očitnih črnih oblakov (tovarniški dim?), spotoma razpravljala o napačnih odločitvah (elektrarne na premog? jedrske nesreče?), vseeno pa upala, da ju bo njun konj (tehnologija za uravnoteženje ogljikovih izpustov?) pripeljal na pravi cilj (Rio 1992?). Ko je konj naposled vseeno oslabel, je Vasilij spoznal, da sta dosegla točko, s katere ni povratka (danes?). Razočaran razpreže konja s sani, ga zajaha in skuša sam ubežati (ZDA v Kyotu?) – vsaj do naslednjega kroga (Rio +20?). Ko se vrne, v usodo predan in skesan Vasilij na koncu zgodbe s svojim plaščem ogrne Nikito. 



Kakšen je moralni nauk te zgodbe?

Prva razlaga. Vasilij se je na nek način duhovno spreobrnil in z žrtvovanjem svojega dobrega počutja pomagal hlapcu, ki mu je prej dolga leta služil (v jeziku klimatskih sprememb se temu reče polna diferenciacija).

Druga razlaga. Vasilij je svoj plašč delil z Nikito le zato, da bi rešil samega sebe, s tem pa morda tudi Nikito (delna diferenciacija).
Tretja razlaga. Vasilij se je dobro opremil s družbenimi in ekonomskimi sredstvi (dva plašča; morda je Tolstoj mislil tudi na dodatno podkožno maščobo). Če bi slučajno umrl, bi njegova žena in sin (ki ga imenuje za dediča) še vseeno pridobila zemljo, ki bi bila bolj kot si lahko predstavljamo namenjena ljudem za preživetje. 

-----
Prirejeno po: C. Michaelson, "Morally Differentiating Responsibility for Climate Change Mitigation: An Analogy with Tolstoy's 'Master and Man' Business and Professional Ethics Journal 30, no. 1-2 (2011): 113-136).

http://rvb.ru/tolstoy/01text/vol_12/01text/0292.htm
http://www.gutenberg.org/files/986/986-h/986-h.htm

Tolstoj: Gospodar in hlapec / хозяин и работник, odlomki